Luftiga chokladbrownies
60 g smör, rumsvarmt, plus extra för att smörja formen
1 2/3 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt
4 msk mjölk
125 smält mörk choklad som fått svalna
1 1/4 dl självjäsande vetemjöl
Siktat florsocker, för pudring
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en grund, fyrkantig kakform (ca 23 x 23 cm) och klä botten med bakplåtspapper. Låt lite av bakplåtspappret hänga ut över kantenrna på formen så blir det enklare att få upp browniesarna.
2. Vispa smör och strösocker med elvisp i en stor skål. Tillsätt sedan äggen och vispa så att allt blandas väl. Blanda ner vaniljextrakt, mjölk, smält choklad och mjöl med en träslev och häll sedan kaksmeten i formen.
3. Grädda i ugnen i 12-15 min. eller tills kakan känns fast i kanterna samtidigt som den fortfarande är lite mjuk i mitten. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna helt i formen. Skär sedan kakan i ca. 12 rutor. Pudra med florsocker om så önskas.
Notes
Vaniljextrakt är inte samma som vaniljsocker, men tar du dubbla dosen vaniljsocker så går det lika bra.
Självjäsande vetemjöl finns inte i alla affärer men det går lika bra att blanda eget. Till detta recept blandar du 1 1/4 dl vetemjöl med knappt en tsk bakpulver.
Kommentarer
Trackback