Low FODMAP - I FEEL GOOD!

Var hos doktorn för några dagar sen. Hatar att gå dit, men situationen började bli ohållbar (eller, det var den för längesen) och Robin tjatade på mig. Har haft problem med magen i evigheter, så många år så det har blivit normalt för mig. Efter i princip varje måltid har jag fått ont i magen, blivit uppblås och mått illa. Sjukt jobbigt. Jag var hos doktorn innan jag åkte till NZ, jag sa att jag trodde det var gluten. han tog test, konstaterade att det inte var fallet, och det var det. Denna gången fick jag en annan doktor, som jag varit hos en gång tidigare. Jag hade för mig att hon var sträng och läskig, men det visade sig att hon var hur trevlig som helst. Jag berättade om mina problem och hon sa, precis som jag misstänkt, att det låter som om jag har IBS. Sjukt jobbigt men väldigt vanligt. Det kluriga med IBS är att ingen säkert vet vad det beror på, det finns inget test man kan ta för att säkerhetsställa det, och det finns i princip inget man kan göra åt det. Det är också väldigt individuellt vad man klarar och inte klarar av att äta utan att må dåligt.

Som tur är går utvecklingen framåt. Vid ett universitet i Australien har man genom flera tester kommit fram till en diet som fungerar väldigt bra hos nästan alla som har provat den. Jag har inte helt lärt mig hur det funkar än, men kort sagt så handlar det om att utesluta en viss slags kolhydrater som folk med IBS inte klarar av. På ett sätt känns det lite pinsamt att säga att jag går på en diet. Det känns så fjantigt. När jag läser om den på nätet verkar det tyvärr också ha blivit en slags trend-diet, och Expressen skriker ut om den nya dieten som ger dig platt mage på två veckor! Det är ju inte det som är grejen. Något som många verkar ha missat är också att det här inte är en diet en ska hålla på hela livet. Den ska följas under 2-4 veckor (eller 4-6 säger vissa) och sen ska en gradvis försöka återintroducera de här varorna så att en kan ha en så obegränsat diet som möjligt. 

Så, vad är det här för knasigt nu då? Ladies and Gentlemen, let me introduce to you : The low FODMAP diet! Den har alltså tagits fram på the Monash University i Australien. Det finns TON med fakta på nätet om den här, och såhär i början är det sjukt förvirrande. På Monashs hemsida finns en blogg om dieten, där det delar med sig av lite olika recept, och olika produkter som de testar för att se om de håller för dieten eller inte. De har också en app man kan ladda ner, har inte provat den själv än.

FODMAP står för Fermentable, Oligo- ,Di-, Mono-saccharides and Polysols. Det säger inte mig jättemycket. Som tur är finns det listor på vad som är okej och inte okej. Livsmedel som har låg FODMAP är bra, de som har hög är dåliga. Det finns också de som en kan äta i en viss mängd utan att de skapar problem. Sen är det viktigt att komma ihåg att det fortfarande är individuellt vad den egna kroppen klarar av. Mango finns på no no-listan, men själv har jag aldrig fått några problem av det. Såhär i början undivker jag ändå allt på listan, för att vara på den säkra sidan.

Det är sjukt många livsmedel på listan som jag själv redan undviker för att jag mår dåligt av dem. Trots det är det ändå en stor omställning och när jag första gången läste igenom en lista jag fått av doktorn (som inte var ens hälften så lång som andra listor jag hittat på nätet) så kände jag dude... Vafan ska jag äta då?! Det bästa en kan göra är nog helt enkelt att sätta sig och kötta så mycket information en bara kan, och börja planera sina måltider bättre, hur tråkigt det än låter. För en sak ska ni veta...

IT FEELS SO GOOD! Jag började med FODMAP igår... och jag mår så otroligt bra. Jag har inte insett innan hur mycket problem jag hade, för jag var så van vid det. Viss mat, typ paj, kan jag knappt titta på utan att få ont i magen. Det har också känts motigt att gå till doktorn eftersom symptomen är så luddiga och vissa dagar tål jag en sak, nästa inte. Jag tror många känner samma sak men tro mig, det är så värt det. Obeskrivligt, faktiskt. Det gör allt krångel värt det. Att kunna äta måltid efter måltid... och fortfarande må så bra. Inget magont, ingen uppblåst mage, inget illamående eller sura uppstötningar. Ingenting! Jag går fortfarande bara och väntar på att det ska hända, men trots att jag började igår så tror jag stenhårt på det här.

Om ni nu känner igen er i mina problem, kanske t o m blitt diagnostiserade med IBS och har lust att börja med den här dieten och bli fri från era bekymmer... Och råkar vara vegetarian eller vegan. Då vet jag hur hopplöst det känns, för det är mycket som är viktigt för oss som vi tyvärr inte kan äta enligt FODMAP-dieten. Därför är det viktigt att söka efter info specifikt för FODMAP för vegetarianer. Det är svårt, men det går. Linser och böner t ex, det får en inte äta. Men, om det är färdigkokta och konserverade, istället för torkade, så går det bra i små mängder! Kikärter är mindre bra så de bör en vänta med, men det är okej med 1 dl linser. Sen kan det ju vara bra att ta lite extra vitamintillskott om du inte redan tar det. Varje gång jag går till läkarn så tar de blodprov för att kolla mina värden eftersom de vet att jag är vegetarian. Uppskattar det verkligen, behöver inte ens be om det. Jag vet att det går att få i sig mer än tillräckligt av allt även om man inte äter kött, men jag vet också att jag är en ganska slarvig vegetarian som inte tänker jättemycket på hur jag ska få i mig det som behövs av vitaminer och mineraler. Jag har alltid otroligt låga järnvärden, ofta brist på B12 och D-vitamin. Sen mitt senaste blodprov har jag blivit duktigare på att ta mina tabletter så jag hoppas det har hjälpt.

Nu blev det ett himlans långt inlägg, men jag tycker sånthär är sjukt intressant, och eftersom jag har provat det själv och redan märker den otroliga förändringen... Så vill jag hjälpa er andra som också har samma problem. Gör er själva en tjänst och prova det. Jag kan inte minnas senast jag mådde såhär bra. I LOVE IT!

Här får ni lite länkar som jag tycker är vettiga

http://lyngstadernaering.no
En norsk dietist som har mycket bra information och som också skrivit en populär bok (som jag såklart redan beställt).

http://www.helse-bergen.no/no/OmOss/Avdelinger/mage-tarmsykdommer/Documents/FODMAP%20Brosjyre%20februar%202015.pdf 
På norska, men det finns en bra och lång lista, bara googla om det är nåt ni inte förstår

http://www.med.monash.edu/cecs/gastro/fodmap/
Monash hemsida. Kolla in bloggen, mycket bra och viktig information om man vill prova dieten.

http://ibsfri.se/wp-content/uploads/2014/08/Text-om-Vegetarisk-kost-och-FODMAP-IBS-skolan.pdf
Information på svenska om vegetarisk och vegansk kost och FODMAP.

http://ibsfri.se/wp-content/uploads/2015/01/IBSfri_januari_2015_21.pdf
En till sida jag precis hittade med olika livsmedel, på svenska.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0